Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че администрацията му няма да подкрепи

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че администрацията му няма да подкрепи
Коментари Харесай

Байдън отправи остра заплаха към Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че администрацията му няма да поддържа Израел и няма да даде на близкоизточния си съдружник нападателни оръжия, в случай че той стартира атака против " Хамас " в обитаемоте елементи на Рафах.

Припомняме, че израелската войска (ЦАХАЛ) завладя контролно-пропускателния пункт Рафах сред Египет и Ивицата Газа, като влезе там с танкове и издигна флагове. В едноименния южен град в анклава пък се намират сред 1 и 1,5 милиона палестинци, разселени там поради интервенциите на ЦАХАЛ на север през миналите месеци. Светът предизвестява премиера Бенямин Нетаняху, че атака в Рафах ще докара до още по-голяма филантропична злополука, само че той е неотстъпчив - желае да изкорени " Хамас ".

„ Дадох ясно да се разбере на Биби (министър-председателя Бенямин Нетаняху) и на военния кабинет - няма да получат нашата поддръжка, в случай че отидат в тези обитаеми места ", съобщи Байдън пред CNN.

Интервюто бе най-строгият обществен коментар на американския президент по този въпрос досега. То наподобява като опасност от страна на Джо Байдън, че ще направи непрекъсната възбраната, която администрацията му наложи предходната седмица върху прехвърлянето на тежки бомби за Израел, анализира The Times of Israel. Сделката бе спряна заради опасения, че те могат да бъдат употребявани от ЦАХАЛ в Рафах, както това е станало в други елементи на Газа. Байдън даже сподели, че такива бомби са употребявани за ликвидиране на цивилни в анклава.

„ Дадох ясно да се разбере, че в случай че влязат в Рафах няма да снабдявам оръжия, които са били употребявани в предишното “, сподели още демократът. " Ние няма да доставяме оръжия и артилерийски снаряди ", увери Байдън.

Той посочи, че Съединени американски щати ще продължат да доставят Израел с ракети прехващачи за Противовъздушна отбрана системата „ Железен купол “ и други отбранителни оръжия. „ Ние не се отхвърляме от сигурността на Израел. Отстъпваме от способността на Израел да води война в обитаемоте места ", сподели Байдън.

Запитан дали Израел е минал неговата " алена линия " във връзка с държанието си в Газа, Байдън отвърна: „ Все още не “. Но уточни, че Нетаняху е толкоз близо, колкото в никакъв случай не е бил след задържането на оръжейна пратка предходната седмица.

В Израел заваляха рецензии против президента на Съединени американски щати след изявлението му. Посланикът на страната в Организация на обединените нации Гилад Ердан сподели, че това е „ сложна и доста разочароваща забележка “. В изявление пред публичното радио „ Кан “ Ердан добави: „ Разбира се, всеки напън върху Израел се пояснява от нашите врагове като нещо, което им дава вяра. Има доста американци от еврейски генезис, които са дали своят вот за президента и за Демократическата партия, а в този момент се двоумят “.

Крайнодесният министър на културното завещание Амичай Елиаху от партия „ Отма Йехудит “ съпостави опасността на Байдън да спре оръжията за Израел при атака в град Рафах, с Мюнхенския пакт на някогашния министър-председател на Обединеното кралство Невил Чембърлейн с Нацистка Германия.

„ Джо Байдън може да бъде Чърчил, само че той избира да бъде Чембърлейн, избира безчестието и ще получи и непочтеност, и война “, написа Елиаху в Twitter.

Междувременно представителят на Религиозната ционистка партия Симча Ротман препубликува изказване на републиканеца Мит Ромни, че „ съмнението на Байдън по отношение на израелските оръжия е неприятна политика и извънредно обръщение към Израел, нашите съдружници и света “.

Крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен Гвир пък реагира в Twitter с къс коментар: " Хамас обича Байдън ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР